[...] przygotowane z nich nasze potencjalne danie - ze zdrowiem ma to niewiele wspólnego. W lokalnej restauracji często posiłek może być równy cenowo lub niewiele droższy, za to jakościowo przebija konkurenta - mięsa i warzywa zazwyczaj są świeże i przygotowywane na bieżąco, co więcej czasem możemy nawet poprosić o przygotowanie go wedle naszego [...]
[...] wieprzowemu i wołowemu, czy filetom drobiowym. Prawdopodobnie jest tak od momentu, w którym sieci fast-foodowe rozpoczęły globalną ekspansję i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej restauracji, sięgnęły po produkty łatwiejsze do przygotowania, aniżeli serca, żołądki czy wątróbki. Czy warto jeść podroby? Podroby poprzerastane [...]
[...] bez kontroli spożywanych kalorii, co w konsekwencji może spowodować przyrost masy ciała (szczególnie że najczęściej wybierane przekąski mają dużo cukru i tłuszczu). A jak wiadomo, nadwaga i otyłość prowadzą do kolejnych problemów zdrowotnych takich jak cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W jaki sposób poradzić sobie ze stresem i [...]
[...] azjatyckiej krewetki to podstawowy składnik zup, a smażone krewetki mają swoich zwolenników w Ameryce Północnej. Również w Europie krewetki są składnikiem wielu dań, takich jak hiszpańska Paella de Marisco, włoskie Cacciucco czy portugalska Caldeirada. Jednak czy krewetki są zdrowe i czy warto je jeść? Krewetki hodowlane stanowią 55% całkowitej [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] funkcje hamujące syntezę cholesterolu eliminuje z organizmu toksyny, metale ciężkie, kwasy żółciowe wpływa na większe wydzielanie soków trawiennych wspomaga odchudzanie - jak wcześniej zostało wspomniane, błonnik pochłania wodę, przez co zwiększa swoją objętość w żołądku. Odczuwamy wtedy uczucie sytości i przez długi czas nie chce nam się [...]
[...] wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej jednak strony produkty te są zazwyczaj kilkukrotnie droższe od tych bez naklejki "zdrowe" lub "eko". Czym [...]
[...] na siłowni marzy o tym, aby zmienić kształt swoich pośladków. Rzadziej interesujemy się ich stroną funkcjonalną, która polega na wzmocnieniu roli stabilizacyjnej kręgosłupa, jak i siły biodra. Im pośladek sprawniejszy, tym Twoje plecy powinny być bardziej zdrowe, co może być dodatkową motywacją, aby rozpocząć treningi. Opanowanie ruchu wyprostu [...]
Nikt nie lubi "chrupania" w stawach, bólu podczas treningu czy wchodzeniu po schodach. Niestety przypadków bólu kolan, barków i innych miejsc jest coraz więcej. Czy to zła dieta, nieodpowiednia technika ćwiczeń czy może niedostateczna regeneracja lub brak ruchu? Podsumowanie COLLAGEN PREMIUM z SFD NUTRITION to doskonały produkt. Dzięki regularnej [...]
[...] o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie znaczy, że należy je naśladować. Surowe jajka są słabo przyswajalne, [...]
Wiele osób uważa, że trening siłowy to męski sport. Wokół tego tematu narosło wiele mitów, przez które kobiety boją się siłowni. W dzisiejszym artykule obalimy te mity i pokażemy, dlaczego warto, aby kobiety ćwiczyły siłowo. Jak zacząć? Zacznij od wdrożenia zindywidualizowanego planu treningowego i żywieniowego. Dobry plan dla Ciebie to taki, [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
[...] bo po prostu siadamy i jemy. Nie trzeba stać w kuchni, robić zakupów i jedynym wysiłkiem jest dotarcie do danego lokalu. Wegetarianie mają nieco utrudnione zadanie. Z jakimi problemami muszą się zmierzyć? W niektórych restauracjach nie ma wegetariańskiego menu Niestety, ale nadal nie w każdej restauracji są dania wegetariańskie, a jeśli [...]
Jeżeli po miesiącach czy nawet latach treningu, patrzysz w lustro i nadal nie widzisz efektów swojej pracy - ten artykuł prawdopodobnie pomoże ci zidentyfikować powody, dla których możesz nie widzieć żadnych postępów. Oto pięć przyczyn, dlaczego możesz nie widzieć skutków swoich wyczerpujących treningów. Podsumowanie Czynników, z powodu których [...]
Picie alkoholu w pewnych kręgach kulturowych jest jednym z elementów codziennego dnia (lampka wina do obiadu), czy też rytuałów zakończenia tygodnia pracy, gdzie w piątek spotykamy się ze znajomymi, aby nieco odstresować się po tygodniu obowiązków. 1 miesiąc po odstawieniu alkoholu Po tym okresie rosną możliwości filtracyjne wątroby, która [...]
[...] i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie okolicznej społeczności, uzyskanie najświeższych produktów i zmaksymalizowanie ich [...]
[...] waga ani drgnie, albo wręcz przeciwnie — zamiast spadać, rośnie... Co się dzieje? Po pierwsze zrozum, że nie wszystkie przyrosty masy ciała to tkanka tłuszczowa. Jeśli przez jakiś czas trenowałeś siłowo, to mogłeś zwiększyć masę mięśniową. Nie musisz się tym martwić, ponieważ więcej mięśni oznacza zdrowszą i bardziej estetyczną kompozycję ciała. [...]
[...] co ich świeże odpowiedniki, a w niektórych przypadkach nawet więcej. Jednak niektóre rodzaje przetwarzania żywności mogą niszczyć kluczowe składniki danego warzywa takie jak azotany znajdujące się m.in. w burakach. O ile wybór mrożonek wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem, o tyle w przypadku warzyw konserwowych przechowywanych w [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
Czy jest lepszy sposób na odkrycie, jakie nawyki zdrowotne sprzyjają długowieczności, niż przyjrzenie się stylom życia ludzi, którzy żyją naprawdę długo? Takie kultury istnieją i mają pewne wspólne cechy związane ze stylem życia. Przyglądał im się Dan Buettner, autor bestsellerowej książki „Niebieskie strefy”, aby móc pomóc ludziom z innych [...]